Mikróby: baktérie, vírusy, spóry húb a parazity. Neviditeľné organizmy, z ktorých väčšina je pre nás neškodná. Existujú však aj také, ktoré v našom organizme môžu napáchať nemalé škody. Pojmy ako salmonella, giardie, rhinovírusy či koronavírusy sú známe azda každému z nás.
Kuchyňa je považovaná za jedno z najrizikovejších miest v našej domácnosti. K hlavným zdrojom šírenia mikróbov v kuchyni patrí kontaminované jedlo a voda, povrchy, ktorých sa dotýkame, smetné koše, drezy, hubky a handričky a – samozrejme zdrojom sme aj my ľudia.
Obzvlášť drez má vysoký potenciál pre šírenie mikróbov. A keďže v ňom a okolo neho prebieha veľká časť prípravy pokrmov, je nevyhnutné, aby bol čistý a hygienicky bezchybný. Prinášame vám niekoľko užitočných tipov, ako zvýšiť hygienu pri používaní drezu.
Aké sú následky premnožených baktérií v dreze?
Choroboplodné zárodky môžu do nášho tela preniknúť prostredníctvom kontaminovaných potravín, vdýchnutím nosom a ústami alebo cez rany na pokožke, predstavujúc pre nás potenciálne zdravotné riziká ako sú respiračné ochorenia či alergie.
A nielen to. Nesprávne udržiavané drezy do kuchyne môžu spôsobiť nepríjemný zápach. Navyše môže negatívne ovplyvniť chuť a kvalitu pripravovaných pokrmov.
Čo prispieva k množeniu baktérií v dreze?
x zanedbaná údržba a nedostatočné čistenie drezu vedú k hromadeniu zvyškov potravín, mastnoty a iných nečistôt
x vlhké prostredie spôsobené stojatou vodou v dreze a nedostatočným vetraním kuchyne
x ponechávanie mokrých hubiek na riad a utierok v dreze a ich využívanie na čistenie kuchynskej linky, stola či sporáku.
x nekvalitný drez alebo materiál s pórmi, v ktorých sa nečistoty zachytávajú
x nedostatočná starostlivosť o ruky môže spôsobiť prenesenie baktérií do drezu
x kontaminovaná voda.
Ako tomu predchádzať?
✔ pravidelne umývajte a dezinfikujte drez aj linku navôkol. Odstraňujte zvyšky potravín a nečistôt. Kuchynské drezy musia byť v dokonalej čistote.
✔ po každom použití drez dôkladne osušte, zabránite tak zadržiavaniu vody
✔ pravidelne vymieňajte hubky a kuchynské utierky za čisté. Nechajte ich dobre vyschnúť a skladujte ich mimo drezu. Neumývajte s nimi pracovnú dosku či stôl – zabránite tak šíreniu baktérií.
✔ dbajte na dostatočné vetranie kuchyne
✔ používajte ochranné rukavice
✔ buďte opatrní pri manipulácii s potravinami: zeleninu a ovocie, ktoré prišli do kontaktu s drezom, pred konzumáciou dôkladne umyte.
✔ zvoľte drez s hladkým a neporéznym povrchom. Skvelou voľbou je nerezový drez a rovnako aj sklenený drez. Vhodnou alternatívou môže byť aj granitový drez, ktorý, hoci má jemné póry, možno pri dôkladnej starostlivosti udržať v dostatočnej čistote.
✔ nepoužívajte drez ako odkladací priestor: drezy nie sú určené na dlhšie skladovanie neumytého riadu či potravín
✔ v prípade potreby nechajte vykonať odbornú údržbu drezu: napríklad brúsenie odrenín.
Majte na pamäti, že pravidelná starostlivosť, správne čistenie a dodržiavanie hygienických štandardov sú kľúčové pre udržanie čistého a zdravého prostredia vo vašej kuchyni. Inšpirujte sa našimi radami a užívajte si čistú a hygienickú kuchyňu každý deň.