Středa, 24 dubna, 2024
- Komerční sdělení -magazin
HomeZáhradaNastal čas výsevov. Ktoré semienka už musia do zeme?

Nastal čas výsevov. Ktoré semienka už musia do zeme?

Každá rastlinka má rôznu vegetačnú dobu, a preto výsevy prebiehajú v niekoľkých fázach. Už v januári môžeme vysievať zeler, vo februári dajte do zeme semienka raného šalátu, brokolice, baklažánu či paprík. A čo nás čaká v marci?

Dobrá úroda sa nepodarí bez kvalitného osiva. Asi najjednoduchší spôsob je ponechať si semienka z vlastnej úrody. Už totiž vieme, ako sa materským rastlinám na záhrade darilo a akú starostlivosť od nás potrebujú. Používať ale môžeme len semienka permaodrôd, s hybridmi (označenie F1) to nefunguje. Síce vyrastú, ale často neplodia, alebo len veľmi málo. Semená z minuloročnej úrody je najlepšie použiť hneď ďalšiu sezónu, s každým ďalším rokom totiž strácajú životaschopnosť.
Nakupovať semienka sa oplatí čo najskôr, ešte v januári či februári, kým bude ich ponuka prebratá. Ak hľadáte nové a zaujímavé odrody či hybridy, na internete nájdete určite všetko. Zaujímavou alternatívou sú tzv. semienkovne, ktoré ponúkajú bezplatné zdieľanie semien medzi záhradkári.
Na záhony nepúšťame ani semienka scvrknuté, viditeľne choré a napadnuté plesňou. Zbytočne by sme si rozniesli nákazu.

AKO NABUDIŤ KĽÚČKY
Semienka paprík alebo paradajok najskôr dva dni máčame vo vlažnom náleve s kvapkou probiotík. Podarí sa nám ich tak oveľa rýchlejšie prebudiť k akcii, voda ich presvedčí, že je načase začať s klíčením.
„Pri máčaní musia byť semienka úplne ponorené vo vode, tu meníme dvakrát denne. Preventívnym trikom proti plesniveniu namočených semienok je okrem prídavku probiotík aj máčanie vo vychladnutom harmančekovom alebo žihľavovom výluhu. Bylinky a rastlinné probiotiká spolu môžeme kombinovať,“ odporúča záhradníčka weiki Michala Brabcová.
Misku umiestnime blízko kúrenia alebo zakryjeme dierkovanou fóliou na zahriatie. Papriky totiž najlepšie naklíčia pri teplote 28–30 °C. Akonáhle na semienku objavíme kľúčik, hop s ním do výsevného substrátu. Semienka paradajok tiež namočíme v náleve s probiotikami a po dvojdňovom kúpeli ich presťahujeme do misky s výsevným substrátom. Pidirostlinky najlepšie vykuknú pri teplote okolo 25 °C.

- Komerční sdělení -pr clanky

Najnovjše články